31. prosince 2014

Knihy vycházející v roce 2015

I když už mám rozpracovaný článek se shrnutím všech knížek za rok 2014, neustále jej odkládám. Ani nevíte, jak těžké pro mě je, rozhodnout se, které knížky byly nejlepší. Je to jako Sofiina volba! Brzy se taky těšte na článek se shrnutím za prosinec, na rychlorecenze na knížky, co jsem tento měsíc přečetla a taky na Haul knížek, co jsem dostala/pořídila si za prosinec. Vím, že vás to možná ani nezajímá, každopádně já mám pocit, že když to tady takhle veřejně napíšu, třeba pak budu mít větší pocit zodpovědnosti ty články doopravdy sepsat. :D
A teď už k dnešnímu článku. Dneska jsem si procházela různá videa, články a nakladateslké stránky, abych zjistila, na které knížky se můžu tento rok těšit. A zjistila jsem, že jich je doopravdy hodně! Nechce se mi tady psát o všech, jelikož hodně z nich mě vůbec nezajímá a vím, že jiní blogeři pro vás určitě udělají seznam všech knížek, které letos vyjdou (děkujeme Rodaw za měsíční lákačku!), ale já jsem si řekla, že vám ukážu, na které knížky se nejvíce těším já. Prvních pár  josu knížky, které si určitě pořídím hned jak vyjdou, ty další jsou knížky, na které se sice těším, ale ještě nevím, jestli je hned budu kupovat.

#1
Forgive me, Leonard Peacock  - Matthew Quick
Knižní klub , vyjde 2.2.2015
Ani slovy nedokážu popsat, jak moc se na tuhle knížku těším. Terapie láskou (stále, stále jsem naštvaná za ten překlad titulu!) byla jedna z nejlepších knížek, co jsem v roce 2014 četla a myslím, že  tahle se mi bude líbit ještě více. Obálka ještě není zveřejněná, ale já fakt doufám, že nechají tu původní. :)

#2
21. den - Kass Morgan
Cooboo, vyjde 15.1.2015
Opět, prvních sto byla jedna z nejlepších sci-fi knížek, co jsem četla. Milovala jsem, že je knížka psaná z více úhlů pohledu a jsou v něm zahrnuty i vzpomínky, takže člověk dostal hodně z historie příběhu. A vzhledem k tomu, jak skončila první kniha, jsem strašně zvědavá na dvojku!

#3
Černý mráz - Becca Fitzpatrick
Egmont, vyjde 31.1.2015
Tohle je jedna z těch knížek, u kterých ještě nevím, jestli si je chci i koupit. Hrozně mě knížka zaujala anotací, ale na amerických booktubech jsem na ni slyšela dost protikladné recenze, tak jsem tak trochu zmatená, jestli o ni vůbec stojím. Každopádně stojí za zmínku.

#4
Prvních patnáct životů Harryho Augusta - Catherine Webb
Argo, vyjde 31.3.2015
Na tuhle knížku se těším opravdu hodně. Podle anotace si myslím, že to bude knížka, která mě bude dost bavit, nehledě na ty skvělé recenze, co jsem o ní četla a slyšela. Ale jestli změní obálku, tak nakladatelství Argo ukousnu hlavu!

#5
Afterwords - Scott Westerfeld
Neznámo
O téhle knížce není jetště jasné, kdy vyjde, ale já ji tady prostě musela dát, protože se na ní hrozně těším. A to jsem ještě od Scotta nic nečetla! :D O Ošklivích jsem ale dost slyšela, leží mi na poličce a těší se, až ji přečtu. :D

A tady je ještě pár knížek, na které se doopravdy těším, ale nejsou v mé top 5. :)









30. prosince 2014

Vánoce podle Kristý

Vánoce byly krásné a bylo hrozně fajn si zase na chvíli ode všeho odpočinout. To je raky důvod, proč jsem zde nebyla tolik aktivní. Dneska tu mám pro vás takové foto-shrnutí mých svátků, jelikož si myslím, že fotky často dokáží vyjádřit, co by slova ani nesvedla. Jaké jste měli Vánoce vy?







Hra o trůny audiokniha | Recenze

Hra o trůny je první díl epické fantasy série odehrávající se v středověku. Příběh začíná, když je lord Stark - strážce severu - povolán králem Robertem na jih, aby v úřadu zastoupil zemřelého pobočníka krále. Rodina Starků je tedy rozdělena a všichni jsou nuceni čelit hrozným nástrahám a intrikám v boji a trůn.



Autor: George R. R. Martin
Originální název: The Game of Thrones
Žánr: Fantasy
Délka nahrávky: 30:34:31
Čte: František Dočkal





Hra o trůny je série, kterou svět miluje. Dočkala se již filmového zpracování v podobě úspěšného seriálu od BBC. A není se čemu divit, knížka je to totiž opravdu zajímavá! Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o obyčejnou fantasy středověkou sérii, ovšem George Martin si pro nás připravil ve svých knihách daleko více. A co jeho knihu dělá tak výjimečnou?

Knížka je psána hned v několika úhlů pohledu. Je tedy velmi lehké porozumět dokonale všem postavám. Některé vám přirostou k srdci více, jiné méně, ovšem hned od první stránky máte pocit, jakoby jste všechny účastníky příběhu dokonale znali. Rozhodně si myslím, že spisovatel má obrovský talent pro vytvoření zajímavých lidí, o kterých je velmi zábavné a zajímavé číst (nebo poslouchat). Pro mě šlo o první zkušenost s posloucháním audioknihy a jsem opravdu ráda, že jsem se rozhodla poslechnout si zrovna tuhle knížku. František Dočkal má neuvěřitelně příjemný hlas a já měla pocit, jako bych se ocitla uprostřed příběhu zároveň se všemi hlavními hrdiny. Trochu jsem při poslouchání nahrávky měla pocit, jako bych se vrátila do dětských let a poslouchala večerní pohádku, čemuž hodně napomáhal fakt, že příběh se jen hemží králi, princeznami a hlavně kouzly a věštbami.

Co se děje týče, myslím, že hlavní zápletka snadno zaujme širokou veřejnost a může zajímat jak mladé, tak starší čtenáře. I když se jedná o sérii v sekci beletrie pro dospělé, děj je psaný tak poutavě a příběh Starkovy rodiny, čelící tak složité situaci, myslím musí zaujmout snad každého.
Děj této knihy se odehrává v rozmezí pár měsíců, přesto je knížka dost obsáhlá. A to je podle mě to, co knížce někdy ubíralo na lákavosti. Pro některé by tohle mohlo být předností, já jsem ale někdy měla pocit, že je děj až přehnaně natahovaný a možná by mu prospělo, kdyby byl kratší.

Ovšem i přes to jsem si tuto knihu zamilovala. Příběh i postavy mě učarovaly, přičemž fakt, že jsem knížku poslouchala, ještě dodával tomu všemu své kouzlo. Sérii bych rozhodně doporučila všem, kteří mají rádi napětí a mysteriózní příběhy ze středověkého období. Hra o trůny je příběhem, který vás naprosto pohltí a nenechá vás vydechnout, dokud nedočtete poslední větu.

90%

Za poskytnutí recenzní audionahrávky děkuju obchodu knihy.idnes.cz.



24. prosince 2014

Shrnutí za rok 2014 | Postavy a obálky

S koncem roku se v blogovém knižním světě neodmyslitelně pojí knižní shrnutí za celý rok. Minimálně já se chci do takovéhoto ročního shrnutí pustit. Dlouho jsem přmýšlela, jakým způsobem bych to měla pojmout, jestli udělat TOP 10 knížek, nebo 5 nejlepších a 5 nejoblíbenějších, nebo 14 knížek za 2014, ale nakonec jsem si řekla, že to udělám jinak. Na Knižním doupěti a na pár amerických blozích jsem našla otázky na NEJ knížky za rok. Jedná se v podstatě o seznam otázek rozdělený do tří článků, které vám odhalí nejen nejlepší knížky, co jsem četla, ale také třeba nejhorší postavy, nebo nejoblíbenější knižní obálky Myslím, že takovýto seznam bude jednoduší sestavit a taky vám více dopodrobna přiblíží knihy, co jsem přečetla.
Letos jsem četla opravdu hodně. Hlavně někdy na jaro, kdy jsem v podstatě objevila booktuberský svět, úplně se mi rozšířily obzory. Vždycky jsem knihy a čtení milovala, ale od té doby jsem sledovala všechny novinky a začala jsem mít chuť své nadšení z knížek sdílet s ostatními. A hlavně z tohoto důvodu jsem si v říjnu konečně založila tento blog. Kolik knížek jsem přečetla pro mě není až tak důležité. Nerada se řídím kvantitou knížek, ale spíše kvalitou. Knížky čtu, abych se zabavila, intelektuálně rozvíjela a abych ukojila svou představivost. Proto pro mě nějaké číslo nehraje moc velkou roli a nezúčastňuji se ročních challenges. Přesto jsem si čistě ze zvědavosti spočetla, kolik knížek jsem přeci jenom přečetla a zjistila jsem, že to je +- 57 nových knížek. Nových ppíšu proto, že v tomto čísle není zahrnuto těch pár titulů, které jsem četla znovu (jako třeba Jana Eyrová, nebo Polibek pro Annu apod.).
Jak už jsem tedy řekla, čekají vás celkem tři články s knižním shrnutím za tento rok. Dneska to jsou tedy otázky na postavy a obálky.

1. Nejlepší ženský pohled
V šedých tónech - Ruta Sepetys

Když jsem si procházela seznam knížek, co jsem přečetla, zjistila jsem, že nemám zase tolik knížek napsaných z ženského pohledu, které bych doopravdy obdivovala. Nakonec jsem vybrala tuhle, jelikož mě kniha strašně nadchla a opravdu jsem Lenu - hlavní hrdinku - obdivovala za to, čím si prošla, ale hlavně to, jak to snášela. Taktéž bych tu vedle ní mohla dát její maminku, která byla naprosto skvělá!



2. Nejlepší mužský pohled

Terapie Láskou  - Matthew Quick

Tady už bylo vybírání podstatně složitější, jelikož jsem četla spoustu knížek psaných z mužeského pohledu, které jsem doopravdy milovala. Sváděla jsem neuvěřitelný vnitřní boj, na výběr bylo z tolika skvělých mužů! Nakonec jsem se rozhodla pro Pata s Terapie z láskou. A proč jsem nakonec dala přednost jemu před třeba Čtyřkou z Aliance, Charliem z Ten, kdo stojí v koutě, nebo Todda z Chaos triologie? Asi pro to, že mi přišlo, že ze všech tří mužů, mi právě příběh Pata hrozně otevřel oči a opravdu se mě dotkl. Ano, Čtyřku i Todda miluju a Charlie mi přirostl k srdci, ale to, čím si prošel Pat a jak byla celá knížka psaná, to se mi doopravdy vepsalo hluboko do srdce a Terapie láskou (strašný překlad názvu!) se zařadila mezi mé nejoblíbenější knihy.



3. Nejlepší pár

Chaos Triologie - Patrick Ness

Dost dlouho jsem si myslela, že tohle místo obsadí Four a Tris, protože i kdy mě Tris někdy pěkně štvala, pořád oba patří k mým nejoblíbenějším párům. Ovšem po přečtení této brilantní triologie je první místo jasné. O lepším páru, než je Todd s Violou jsem doopravdy už dlouho neslyšela a hned vedle Jany Eyrové a pana Rotchestra se umístili hned na první příčku mého nejoblíbenějšího páru vůbec. Už jenom kvůli nim stojí za to si knihy přečíst. :)



4. S kým bych se chtěla kamarádit

Paper Towns - John Green

Tak tady jsem nijak dlouho uvažovat nemusela. Myslím, že s Margo z Paper towns bych si doopravdy rozuměla, vzhledem k tomu, že je tak dobře šílená a spontální. Na druhou stranu myslím, že dokáže být i vážná a prošla si už v životě i težkými časy a dobře bych si s ní mohla popovídat. Nehledě na to, že myslím, že je i strašně chytrá a vtipná. Byla by fakt skvělou kámoškou!




5. Do koho jsem se naprosto zamilovala (nová knižní crush)

Lola a kluk od vedle - Stephanie Perkins

Nakonec jsem se rozhodla nenapsat tady Čtyřku (jelikož jsem četla jenom poslední díl triologie) ani Todda z Chaosu (myslím že na mě je moc mladý a moc se neprojevil, co se humoru týče). A když jsem vyloučila tyhle dva, moje volba už byla jasná. Je jím Cricket Bell z Lola a kluk od vedle. Lola mě dost štvala, ale Cricket je podle mě jeden z nejatraktvinějších kluků, o kterých jsem kdy četla. Jak vzhledově, tak intelektuálně i humorově naprosto splňoval má očekávání o ideálním klukovi a jen mi bylo líto, že se nachází jenom v jedné knížce.

6. Nejhorší (nejlepší) záporák

Hlas nože - Parick Ness

Opravdu to nedělám schválně, nechci, aby se tahle triologie objevovala skoro na všech mých příčkách, ale Aron, děsivý kazatel a maniak z první knížky byl prostě tím nejhorším-nejlepším záporákem, o kterém sjem letos četla. Někdy mi už vážně vadilo, jak nesmrtelný byl, ale o to děsivější na druhé straně zase byl. Rozhodně si tohle místo zaslouží.




7. Největší charakterový obrat (koho jste na začátku nesnášeli, ale na konci zbožňovali a naopak)

DUFF - Kody Keplinger

Tuhle, všemi zbožňovanou knížku, jsem četla v létě v americe a hrozně jsem se na ni těšila, Myslela jsem si, že to bude originální a vtipná contemporary, ale velmi jsem se spletla, nešlo o nic jiného, než o nechutnou a povrchní, rádoby romantickou knížku. Jeden z hlavních důvodů byl, ale mi nebyla sympatická hlavní hrdinka Bianca. Na začátku jsem jí fandila, říkala jsem si - jen se nedej holka, nenechej se, aby tebou ten hňup zametal, jenže ejhle! Ona se začala chovat jako naprostá kráva a začala s ním spát. :D Většinu knížky mi vížně lezla na nervy.

8. Nejlepší drsňačka

Ready Player One - Ernest Cline

První, kdo mi přišel na mysl, byla Artemis. Tuhle postavu jsem si vážně oblíbila. Byla vtipná, chytrá, inteligentní a - drňácká, jinak to snad ani popsat nejde.







9. Nejlepší drsňák

Harry Potter a ohnivý pohár - J. K. Rowling

I když se Harryho z tohoto místa snažil - opět - vytlačit Four, musela jsem tohle místo nakonec přidělit Harrymu. Kouzlu těchto knížek jsem propadla až letos a musím říct, že mě Harry strašně překvapil. Ve filmech jsem ho nikdy moc nemusela a přišel mi hrozně sobecký, ale zjistila jsem, že v knížkách takový vlastně vůbec není. A on je dokonce často i hrozný drsňák! Zvláště pak ve čtvrtém dílu, kdy jej skoro všichni opustí a on jde (i když celý posraný strachy) s hlavou vztyčenou bojovat před zraky celé školy s nebezpečnými draky.


10. Kdo mi nejvíc zlomil srdce

Volání Netvora - Patrick Ness

Nešlo o  žádnou knižní postavu. Jde o spisovatele. A ano, Patrick mi touhle krásnou knížkou zlomil srdce. Myslím, že si toto mistrovské dílo musíte přečíst, aby jste pochopili proč.






11. Nejlepší / Nejhorší jména postav

Bez naděje - Colleen Hoover
Dost se mi líbilo jméno Hope (Bez naděje) a Mia (Jestli zůstanu) a Eleanor (Eleanor a Park). Z mužských pak Colin (An Abundance of Katherines), Simon (Město z kostí),Tobias (Aliance).
Naopak se mi nelíbila jména Conor (Volání netvora), Alex (Delirium), Day (Legenda) Gwendolyn a Gideon (Rudá jako rubín). Jo a taky všechny přeložené jména z Harryho Pottera. (Pošuk Moody, to jako fakt?!)






Bonus: 5 nejlepších knižních obálek roku 2014
Ani nevíte, jak dlouho jsem přemýšlela, jestli je lepší obálka Eleanor a Park, nebo Ready Player One! Obě jsou krásné a obě dokonale naznačují, o čem bude knížka. Nehledě na to, že u Ready Player One oceňuji, že máme dokonce lepší obálku. než Amerika! :D Nakonec ovšem místo obsadili minimalistická obálka Eleanor a Park.




23. prosince 2014

Vánoce Knihomola TAG

Vím, že tento měsíc nejsem v blogovém světě nijak akční, ale na mou obranu  - opravdu jsem tak zaměstnaná, že nemám na nic čas. Dokonce ani na čtení ne. A teď, když už mám konečně prázdniny, tolik si vychutnávám, že nemusím nic dělat, že na blogování moc myšlenky nemám. Každopádně, sestavuju pro vás celoroční shrnutí knížek, které jsem četla, tak se máte na co těšit. :) A co by jste řekli na videovou verzi? Docela s celou touhle video záležitostí flirtuju, ale nevím, jestli bych si troufla, asi potřebuju podporu od vás. :D
Konec okecávání, mám tady pro vás vás, na navození vánoční atmosféry, knižní TAG se slavnostními otázkami, do kterého mě nominovala Ella Knihomolka, za což jí tímto velmi děkuju. Já sama nikoho nominovat nebudu. myslím, že už po Vánocích nikdo tento TAG nebude chtít vyplňovat. :)



 1. Jak slavíš vánoce?
Myslím, že ne nijak originálně. Ráda přemýšlím nad pravým důvodem Vánoc (Ježíšovo narození), i když vím, že ve skuteč.nosti se asi Ježíš přímo 24. nenarodil, je hezké na to jednou v roce myslet. Ráda trávím čas se svou rodinou a hlavně se svými třemi sourozenci, vždycky spolu koukáme na filmy, hrajem společenské hry a chodíme na procházky. A samozřejmě taky mám s Vánoci spojeno to, že zůstávám dlouho (často až do ranních hodin) vzhůru a čtu knížky, co jsem dostala pod stromečkem.

2. Co ty a cukroví? Jaké je tvoje nejoblíbenější?
Abych byla upřímná, čím jsem starší, tím méně cukroví jím. Ale ke kafi si vždycky ráda dám třeba vanilkové rohlíčky nebo klasické linecké. A perníčky jsou taky super!

3. Co máš na Vánocích nejraději?
Čtení. A trávení času s rodinou.

4. Jakou knížku máš spojenou s Vánoci?
Nemám ani jednu knížku, kterou bych četla každé Vánoce, pokaždé čtu knížky, co dostanu na Vánoce. Ale letos už chápu, proč všichni čtou na Vánoce Harryho (sama jsem teď u čtvrtého dílu a miluju to). A pak taky Malé ženy podle mě k Vánocům patří. :)



5. Oblíbená Vánoční píseň?
Nepatřím k lidem, kteří by si dělali vánoční playlisty a ani nemám vyhrazeně nějakou oblíbenou koledu, ale každý rok ráda poslouchám Christmas Lights od Coldplay, nebo třeba Baby, it's Cold Outside od She&Him.

6. Na které filmy / pohádky se chceš letos podívat?
Které filmy neodmylitelně patří k Vánocům?
Já až zas tam moc pohádková nejsem. A když už se na pohádky koukám, jsou většinou animované. Z těch mám ráda nejvíce Legendární partu.
A filmy, které prostě o Vánocích musím vidět každý rok? Bridget Jones' Diary, Love Actually nebo třeba Pelíšky. Jo a Grinch!

7. Kterou knihu bys ráda nalezla pod stromečkem?
Myslím, že vím o všech knihách, které dostanu (myslím!) a dost se těším třeba na Let it snow (kolekce tří příběhů, z nichž jeden je od Johna Greena) nebo třeba Horrorstor.

8. Naděluješ ty nějakou knížku?
Letos kupodivu ne. Ale sestře jsem koupila Wreck it Journal, tak myslím, že bude mít radost. :) (Obě o něm už dlouho sníme! :D)

9. Prostor pro vánoční blahopřání!
Chtěla bych vám popřát, ať strávíte opravdu krásné Vánoce, které se vás dotknout a budete se moc zamyslet nad vším co máte a prožít je tak nějak jinak, než všechny předešlé. Hodně se najezte, hlavně si odpočiňte a mějte se krásně. :) A nezapomeňte číst! :D



18. prosince 2014

Book Talk #5 | Proč číst klasiky + Doporučení pro začátečníky

Dneska jsem dostala nápad na super článek, ale nechtělo se mi to vypisovat, tak jsem opět použila kameru a tohle zajímavé téma jsem pro vás natočila. Co si myslíte o klasikách vy? A jaké by jste mi doporučili?

15. prosince 2014

Wishlist Monday #3 | Knížky, které byly zfilmovány


 Každé pondělí přidám článek s knížkami, které si přeji. Pokaždé si vyberu nějaké téma (třeba romantické, historické apod.) a z této kategorie pak přidám 3 knížky. Pokud by jste se do projektu chtěli zapojit taky, jste vítáni! Stačí, když si do článku přidáte tento banner, který jsem vyrobila, s odkazem na můj blog (popř. na tento článek).
Pro dnešní téma jsem vybrala z mého wishlistu knihy, které byly zpracovány i filmově. Zjistila jsem totiž, že takových knížek mám na svém wishlistu opravdu přehršel.


#1
Chlapec v pruhovaném pyžamu - John boyne

Tento film jsem viděla asi před dvěma lety a vůbec jsem tehdy netušila, že existuje i nějaká knížka, což je ohromná škoda, myslím, že bych si čtení více užila. Každopádně, film byl pro mě jedním z největších emočních zážitků (normálně moc nebrečím, ale tady jsem dostala na konci malý panický záchvat :D) a proto se chci knihu určitě brzy koupit a přečíst. :)

#2
O myších a lidech - John Steinbeck
 Tato tenounčká klasika je na mém wishlistu už dlouho a hrozně si ji chci přečíst.
Film i kniha jsou hodnoceny velmi dobře a já nechápu, jak to, že jsem se ani k jednomu ještě nedostala.

#3
Labyrint : Útěk - James Dashner

Knížku mám sice na wishlistu, ale jsem dost skeptická, jestli si ji chci přečíst. Námět vypadá originálně, ale slyšela jsem, že druhý a třetí díl už za moc nestojí, tak nevím, jestli se vůbec do série pustit. Ale film bych asi vidět chtěla určitě a já zase nekoukám na filmy, dokud nepřečtu knížku....

14. prosince 2014

Prozření Mary Dyerové RECENZE

Autor: Michelle Hodkin
Originální název:The Unbecoming of Myra Dyer
Žánr: Paranormální, Fikce, Romantické, Mysteriózní, Young Adult
Počet stran: 368
Nakladatelství: Brio
Mé hodnocení obálky: 5/5

Hned na úvod musím říct, že i když jsem si čtení knížky doopravdy užila, trochu jsem se děsila psaní recenze. Jeden z důvodů je ten, že jsem ve skutečnosti nikdy nečetla žádnou young adult paranormální mysterii, a proto jsem neměla knihu s čím srovnávat a druhým důvodem je ten, že díky tomu, že je knížka psaná pro mladé, měla doopravdy spád, na druhou stranu si myslím, že v hodně ohledech jí to ubíralo na vážnosti a tak mi nějakou dobu trvalo, než jsem děj začala brát vážně. Ale teď už si pojďme knihu rozebrat kousek po kousku.

"Thinking something does not make it true. wanting something does not make it real."

Prozření Mary Dyerové je první díl young adult mysteriózní triologie, přičemž v Česku byl zatím vydán pouze díl druhý. Je těžké shrnout, o čem knížka vlastně je, protože to, že celou dobu nevíte, co se vlastně děje, je hlavním záměrem celého příběhu. Celý příběh vypráví osudy šestnáctileté Mary Dyerové, která se po otřesné události probudí v nemocnici. Zjistí, že byla nalezena v rozpadlém domě se třemi svými kamarády, kteří bohužel nepřežili. Mara je otřesená, nic si z noci nepamatuje. S rodinou se odstěhují z města a doufají, že to Maře pomůže, ovšem posttraumatický šok je daleko vážnější, než Mara přiznává svým rodičům a ona trpí hroznými halucinacemi.
Jak už jsem řekla, knížka se mi vážně líbila. Moc si na duchařské příběhy nepotrpím a vážně na ně nevěřím, ale hned od prvních stránek mě zajímalo, co se vlastně v onu osudnou noc stalo, a jaké bude mít autorka vysvětlení pro podivné věci, které se Maře dějí. Atmosfér byla opravdu dokonalá. Bylo to lepší, než se koukat na nějaký psychologický thriller, jelikož mi prostředí a atmosféra nepřišli moc kýčovité, jak tomu ve filmech často bývá. Co se týče stylu psaní, tady už to byl trochu problém. Vím, že hodně lidem se autorčin styl líbí a musím uznat, že i já jsem si po asi padesáti stranách zvykla, ovšem nepřišlo mi, že by to byla nějaká spisovatelská špička. Události byly popsány věcně a hezky, dokázala jsem si je představit, ovšem tak trochu mi to zavánělo přehnanou jednoduchostí a předvídatelností a chyběly my tam detailnější popisy prostředí či postav.

"The two of us snuggled like quations in his room full of words."

Postavy byly další aspekty, které trochu ubíraly na mém dojmu z knihy, jelikož právě tito sedmnáctiletí teenageři byli ti nejméně originální a nejvíce typičtí young-adultští hrdinové. Hlavní hrdinka nebyla špatná. Dokonce jsem vážně oceňovala to, jak špatně snášela svou situaci, protože mi její reakce vždycky připadaly reálné. Mimo to už ale byla dost obyčejná. Typická kráska, která si ovšem o sobě nemyslí, že je krásná. Shawn, se kterým se později v knížce také seznámíme, byl také jako vystřižený s romantické komedie pro puberťáky. Krásný, až to bere dech, opředený tajemstvím. Kuřák, který se chová jako nezbedný kluk a přitom víte, že někde uvnitř má v sobě daleko více. Už jenom při popisu těchto postav musím obracet oči v sloup.

Na druhou stranu, do knížky jsem šla s vědomím, že je to knížka pro mladé a že obsahuje i romantiku, a proto jsem se proti tomu nějak vnitřně obrnila a zas tak zlé mi to nepřišlo. Ve skutečnosti mi popis jejich vztahu v konečném důsledku ani nepřišel až tak kýčovitý. Je logické, že se Shawn Maře líbil, vzhledem k tomu, jak vypadal, a taky je logické, že s ním nechtěla být hned od začátku. Moc jsem i oceňovala to, jak oba jejich vztah brali a že jej spíše nechali tak nějak pozvolna plynout. A protože je knížka nesená v tajuplném duchu, trocha romantiky v konečném důsledku jenom vybalancovala situace, které by byly bez toho až moc přehnané.

Celkově knížku hodnotím kladně. Je pravda, že některé klišé náměty knížce trochu na hodnocení ubraly, ovšem taky musím ocenit originalitu a námět. Opravdu jsem ji jenom hltala a přistihla jsem se, že stejně na ni musím myslet i ve chvílích, kdy jí nemůžu zrovna číst. Rozhodně bych ji doporučila každému, kdo má rád klasické young adult romance, ale zároveň by chtěl i trochu záhady a napětí. Mě se knížka líbila moc a už se těším na druhý díl. 
78%



13. prosince 2014

Best Book Covers #2

Pro dnešní kolo obálek jsem vybrala knížky, o které jsem se začala více zajímat, až když jsem uviděla obálku. Všechny tyhle mě následně zaujaly i svým obsahem a chci si je přečíst, ale musím se přiznat, že nejdříve jsem vzdychala nad obálkami. :)
Do obálky jsem se zamilovala už když knížka byla jenom v Americe a hrozně mě zaujala i svým obsahem. Když jsem slyšela, že se jí Cooboo chystá vydat, byla jsem nadšená. Jednou si ji i chci přečíst, ale po tom, kolik negativních recenzí jsem četla, se do toho zrovna neženu.

Obálka mě jednou zaujala v obchodě natolik, že jsem hned po příchodu domů začala pátrat, o čem je a co si o ní lidé myslí. A vzhledem k tomu, že jsem moc 'strašidelných' paranormálních kníže nečetla, koupila jsem si ji. A už jí mám přečtenou! (Recenze brzy.)

Posedlost byl velkým hitem v Americe. Nedávno vyšel i v Česku a já o něm ještě pořádně nikde neslyšela. Každopádně obálka je opravdu krásná a i ten příběh mě dost zaujal, myslím, že knížka stojí za povšimnutí. :)


7. prosince 2014

Liebster award TAG

Tak dneska tady je další TAG, tentokrát mě do něj označila Bee Doo, za což jí moc děkuju. :)
TAG vlastně funguje tak, že o sobě napíšete 11 náhodných faktu, poté odpovíte na 11 otázek, které pro vás vymyslel blogger, který vás TAGoval, poté označíte 11 dalších blogerek a vymyslíte pro ně 11 otázek.

FAKTA O MNĚ
• Jsem křesťanka a tvoří to dost podstatnou část mé osobnosti a mého života.
• Do loňského roka jsem neměla ráda Vánoce.
• Miluju Indie hudbu (kterou hodně lidí vůbec nezná).
• Miluju mojí školu, ale nebaví mě učit se.
• Devět let jsem dělala balet, ale ze zdravotních důvodů jsem toho musela nechat.
• Miluju práci s dětmi a ve volném čase učím kroužek tance malé holčičky, doučuji a vedu kroužek v našem sboru.
• Po střední bych chtěla na rok do Anglie a dost možná tam nakonec zkusit studovat. 
• Ráda se procházím sama.
• Miluju moje sourozence.
• Jsem neuvěřitelný optimista.
• Nesnáším (!) fyziku a chemii.

Otázky, na které jsem odpověděla
1. Co tě přivedlo k blogování?
Už dříve jsem blogovala, nikdy ale ne o knihách. Ke knižnímu blogu jsem se nechala přesvědčit po tom, co mi paní, u které jsem dělala profesní testy, řekla, že jestli se chci v budoucnu věnovat psaní či literatuře, měla bych už teď někde psát, ať mám zpětnou vazbu. No a o knihách stejně mluvím v jednom kuse, tak jsem si řekla proč ne.
2. Proč bloguješ o tom, o čem bloguješ?
Protože miluju čtení a miluju doporučování knížek ostatním lidem v mém okolí. 
3. Čteš ráda ostatní blogy?
Ano. :D Zvláště pak ty, na kterých jsou kratší recenze rovnou k věci.
4. Kde bys chtěla v budoucnosti žít?
Vůbec netuším. :D Alespoň rok bych ráda žila v Anglii. Česko mám ráda, nevím, jestli bych nastálo chtěla bydlet jinde, ale jsem otevřená v podstatě všemu. :)
5. Jakými jazyky mluvíš, případně rozumíš?
Mluvím i rozumím docela dobře anglicky a to je tak všechno. :D Učím se španělsky, ale s tou spíše bojuji.
6. Oblíbený seriál?
Mám jich dost. Třeba The Killing, New Girl, Gilmorky jsou moje srdcovka, Přátelé taky.
7. Co máš ráda na Vánocích?
To, že jsme celá rodina pohromadě a konečně trávíme čas všichni sourozenci spolu. 
8. Byla by jsi ochotná udělat s někým swap?
Netuším, co to je. :D
9. Jaký máš názor na uzavřenou komunitu blogerek?
Nevím moc, jakým způsobem je to myšleno, ale líbí se mi že, jakým principem book blogy fungují. přijde mi, že se ti všichni podporují a není tady taková rivalita.
10. Z čeho vzniklo tvé jméno blogu?
Jmenuji se Kristýna a jsem čtenářka... :D
11. Studuješ, nebo pracuješ?
Třetí ročník jazykového gymnázia. Ale do toho "pracuju" tím, že učím kroužek tance a doučuju. Příležitostně taky hlídám děti.

Moje otázky pro ostatní blogery
1. Jak dlouho už bloguješ?
2. Vědí o tvém blogu tví přátelé a rodina?
3. Jaké poslední jídlo si jedl/a?
4. Tvůj názor na zasílání si recenzních knížek?
5. Co posloucháš za hudbu?
6. Nejoblíbenější příchuť zmrzliny?
7. Top tři filmy, které ti přijdou na mysl.
8. Jakého žánru vlastníš největší počet knížek?
9. Kdy tě začalo bavit čtení?
10. Kočky nebo psi?
11. Nejoblíbenější/nejlepší kniha roku 2014?

A koho označuji?
Mimochodem, nejsem si jistá, jestli někteří z vás už jste TAG nedělali, tak se kdyžtak omlouvám.
Knižní bloh
Ariesbooks
Marky 48
Teri Bone
Baru
Knižní špajz